przystawki z mozzarellą

Smakowity, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

włoska kuchnia   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w istocie należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.