Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu kultowych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.

Imponująca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co faktycznie uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w zasadzie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.