Należałoby posmakować dania kuchni staropolskiej

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film